“Envellir feliç al poble”. Raiels participa a la revista Soberanía Alimentaria
6 abril, 2020Montclar ja disposa de Pla Estratègic!
4 novembre, 2020La dinamització del sector agrari al Pallars Jussà, eix central del cicle de jornades “Qui treballarà la terra al Pallars Jussà”?
La continuïtat del sector agrari és una qüestió clau per al manteniment d’un medi rural viu, amb persones que hi viuen i hi treballen. Aquesta és una realitat que s’evidencia també al Pallars Jussà, que el dia 2 de juliol ha acollit la primera de les jornades d’un cicle enfocat a donar a conèixer iniciatives i estratègies per afrontar el repte de la continuïtat del sector agrari, tenint en compte les premisses del relleu generacional i les noves incorporacions, la innovació, la diversificació, el valor afegit, la cooperació i la dinamització de la petita pagesia per treballar per un model agrari divers, de qualitat i arrelat al territori.
La jornada, que s’ha dut a terme en format virtual, ha acollit un total de 29 persones de diversos perfils: des de l’administració púbica (Consell Comarcal del Pallars Jussà, diversos ajuntaments, delegació del govern de l’Alt Pirineu i Aran, Diputació de Barcelona, oficines comarcals del DAR), altres entitats vinculades a la promoció econòmica i dinamització del sector agrari (Consorci Leader Pirineu Occidental, IDAPA, Escola Agrària del Pallars), pagesos i ramaders del territori, persones a títol individual interessades en la temàtica, així com també entitats d’altres zones que aborden aquesta problemàtica a nivell català.
En Josep Maria Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i alcalde de Castell de Mur, ha donat la benvinguda tot exposant la rellevància del sector agrari a la comarca, i la necessitat d’innovar i millorar contínuament per a garantir la seva continuïtat.
Sònia Callau, cap de la Unitat de suport als espais agraris a l’Àrea de territori i sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, ha posat sobre la taula la necessitat de definir, de manera conjunta entre agents públics i privats de la zona implicats en el sector agrari , quin és el model de sector agrari que es vol per al territori; i dotar-lo d’una estratègia i de recursos humans i tècnics suficients per tal d’avançar-hi. Elements com la diversificació, la innovació, la necessitat que les explotacions siguin viables, la vinculació del producte amb el territori i amb el consumidor, han estat aspectes centrals de la seva intervenció.
Per la seva banda, Carles Luz, alcalde de Gandesa, i Miquel Redondo, coordinador del l’Espai Test de Gandesa des de l’Escola de Pastors; han exposat les motivacions d’impulsar el projecte d’Espai Test ramader a Gandesa, així com els passos que s’estan seguint per a la seva posada en funcionament. L’Espai Test de Gandesa és un dels resultats del programa operatiu RETA (Red de Espacios Test Agrarios), i és una iniciativa que pretén afavorir la instal·lació d’un futur ramader o ramadera, amb els suports integral, legal i físic que li ofereix l’Espai Test.
El debat que s’ha generat al final de la sessió ha evidenciat la conveniència d’entomar un procés de reflexió des del propi territori de decidir si es vol actuar i ser proactiu per poder tenir alternatives al model dominant de sector agrari actualment existent i si és així, debatre entorn quin és el model de sector agrari desitjable per a la comarca.
Un tema complex, que requereix d’una reflexió pausada i alhora decidida per a entomar aquest repte d’un sector tant estratègic per al territori rural.
El cicle continua amb una segona sessió pel proper 30 de juliol, i clourà amb una darrera sessió de cara a la tardor de reflexió amb els agents del territori.
Aquestes jornada s’emmarca en el projecte “Jornades de reflexió i innovació per a la dinamització del sector primari”, impulsades pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, i estan subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de Suport al desenvolupament local, Projecte ‘Treball a les 7 Comarques’.
Descarregar el programa de la jornada del dia 2 de juliol